Писмото на съдебен заседател Мимо Гарсия до European Network of Associations of Lay Judges – ENALJ

Уважаема г-жа Margherita Morelli,

Уважаема г-жи и г-да от European Network of Associations of Lay Judges – ENALJ,

радвам се, че мога да предоставя информация за обучението на съдебните заседатели в Република България.

Убеден съм, че съдебните заседатели сме изключително важни за съдебната система, особено в държави като България, където болшинството от граждани няма доверие на съдии и прокурори.

Именно ние – съдебните заседатели – може и трябва да бъдем свързващото звено между обществото и магистратите.

Преди да премина по същество, искам да обърна внимание, скъпи колеги от ENALJ, на два проблема, свързани със съдебните заседатели, които са съществени в Република България и се надявам да бъдем подпомогнати от Вас със съвети и предложения.

Първо, в България съдебните заседатели основно се отсяват от общинските съвети, сиреч местните парламенти. Това води до политически квоти в съдебните състави, което нарушава разделението на властите, тъй като 2/3, тоест мнозинството, от съдебния състав по наказателните дела на първа инстанция може да бъде зависимо от политическите партии, чиито представители в местните парламенти са го избрали. Това е особено опасно, когато има дела срещу политици и заседатели-приближени до конкурентна партия биват избирани „случайно“ по конкретното дело.

Също така, тъй като партиите в местните парламенти, си привикват близки хора, те нямат интерес да популяризират дейността на съдебните заседатели и болшинството от хората не знаят за нашата функция. Самите съдии също не ни уважават, възприемат ни за синекурна длъжност, тъй като масово заседатели стават послушковци, а не свободомислещи.

Второ, заплащането на съдебните заседатели в България е обидно ниско. За 8-10 съдебни заседания месечно се получават унизителните стотина лева!!! Това е пълна подигравка. Уважаеми колеги, няма как амбициозни хора в активна възраст да влязат в българския съд. Максималната възраст на съдебните заседатели вече бе вдигната от 65-годишна възраст на 68-годишна възраст, защото масово заседатели стават пенсионери. Уважаеми колеги, оказа се, че съдебните заседатели сме „по-ценни“ от съдиите. Пиша това с ирония, но де юре е вярно. Съдиите в България задължително се пенсионират на 65-годишна възраст (с изключение на конституционните съдии, които независимо от възрастта си, карат деветгодишен мандат, без право на преизбиране), а съдебни заседатели засега могат да стават хора до 68-годишна възраст. И възрастта ще трябва да се увеличава, ако продължаваме да не стимулираме хората в активна възраст да стават заседатели, а те няма как да отсъстват от доходоносната си работа, с която изхранват децата си, заради стотина лева месечно плюс нефиксирано време на работа. Пример: днес имаш заседание от 11:00 и друго чак в 15:30. Като едното започне с половин час закъснение, а другото с час, кога може да работиш друго? А кой работодател ще търпи това? Да, по закон работодателите са задължени да освобождават за дело, но не и за запознаване с материали по дело (което се прави в друг от самото дело ден, преди самата папка да бъде взета от съдебния секретар). Това води до следното – заседатели, които не знаят изобщо за какво става въпрос по конкретното дело, съгласяващи се непрестанно със съдията. Какъв е смисълът от тях тогава?! Да не говорим, че и често съдията претупва заедно с прокуратурата и адвокатите на обвиняемия делото чрез споразумения, които не винаги са в обществен интерес (примерно рецидивист, който вдругиден пак ще открадне и/или насили), но заседателите не реагират, защото не знаят, че имат право на особено мнение. Много от тях не знаят даже, че имат право и да се запознаят с материали по делото, де…

Защо това е така?!

Защото нямат желание. Това е простата истина.

Както написах и по-горе, основно заседатели стават пенсионери, както и безработни, които имат роднини или приятели, близки до партии, които им подхвърлят идеята как да си докарат някой лев отгоре месечно. Искам ясно да подчертая, че не дискриминирам никого по възраст. Мой идол е 88-годишната американска сенаторка Даян Файнстайн, но тя работи неспирно. А в случая често виждаме по коридорите дами в преклонна възраст, които си клюкарят и не изпълняват задълженията си.

Обучението на съдебните заседатели в България е на ниво! Аз по принцип съм твърдо против дистанционното обучение. Като студент, който се дипломира този юли, изстрадах година и половина некачествено Zoom образование. А и като студент, и като заседател винаги изпълнявам стриктно задълженията си, не пропускам лекция, дело, не закъснявам. Обидно ми бе, когато не по моя вина, не мога да уча качествено…

Е, съдебните заседатели може да учим, ако желаем! Националният институт на правосъдието на Република България се е постарал изключително много. Онлайн обучението изненадващо е прекрасно! 

Материалите са поднесени на разбираем език, веднага проумяваш правата си, задълженията си. Сбито и лесно за запомняне е представен пътят на едно дело, функциите на органите на съдебната власт, най-важното – наличието на ПРЕЗУМПЦИЯ ЗА НЕВИНОВНОСТ в българската Конституция, което за съжаление се забравя в медийната реч…

Възхитен съм от екипа на НИП за добавянето на презентация към текста, както и на тест за оценка (най-вече морална, тъй като длъжността на заседателите е мандатна и няма как някой да ги уволни дори да не положат усилия да бъдат на ниво).

Считам, че ако всеки заседател се обучи съвестно от материалите на НИП, то няма да има такива заседатели, които НЕ знаят дали и къде се четат материали по дело, какво са смекчаващи и отежняващи вината обстоятелства и прочее.

Когато обаче липсва съвест да бъдеш съдебен заседател на ниво, и Господ няма как да те задължи да се подготвиш…

Уважаеми колеги, решил съм да организирам този септември конференция за бъдещето на съдебните заседатели в България. Ще се радвам, ако някои от Вас присъстват. Би било за мен чест сестри и братя-заседатели да надграждаме обединени този институт!

Благодаря Ви от душа и сърце!

Заседател Мимо Гарсия

2 Replies to “Писмото на съдебен заседател Мимо Гарсия до European Network of Associations of Lay Judges – ENALJ”

  1. Pingback: zasedatelmimo.bg – предстои обновяване | Съдебен заседател Мимо Гарсия

  2. Pingback: zasedatelmimo.bg – предстои обновяване – Мимо Гарсия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*