Неотразимата съдия Джуди I Първите две дела на съдебен заседател Мимо Гарсия – отложени, третото е закрито

През следващия месец най-успешното съдебно шоу в света – „Съдия Джуди“ приключва след забележителните 25 сезона и повече от 6000 епизода, в които са разгледани безброй казуси.

Бившата съдийка Джуди Шайндлин, изявила се успешно в разглеждане на семейни спорове, е поканена през 1996 г. да правораздава в предаването. Тя печели овациите на публиката заради силното си чувство за справедливост и хапливите ѝ забележки по адрес на страните по споровете, станали популярни като „Джуди-изми“.

„Моето презиме е: справедлива“

„Тук съм, защото съм умна, а не защото съм млада и красива, въпреки че съм“

„Ако доживеете до 100 години, никога няма да бъдете толкова умен, колкото аз, сър“

За разлика от „Съдебен спор“, където присъдата няма никаква тежест, в „Съдия Джуди“ решенията ѝ пряко засягат страните. За тази цел е необходимо да са налице следните условия:

  1. Спорът да е в размер до 5000 долара;
  2. И ищец, и ответник да подпишат арбитражно споразумение, в което да се съгласят, че решението на Шайндлин е окончателно и задължително за тях.

Съдия Джуди освен като телевизионен образ, придобива известност и като изключително почтен гражданин със собствено мнение по наболели за обществото въпроси.
Нейното предаване е най-гледано в дневния тв пояс, а заплатата ѝ e умопомрачителните 47 милиона долара (което ще рече, че е получавала близо по 1 милион на работен ден, тъй като е записвала всеки сезон в рамките на 52 дни).

78-годишната Шайндлин изобщо не смята да се пенсионира. Макар на 25-ти юни предаването „Съдия Джуди“ да приключва, още от есента тя ще изгрее отново – в авторския формат „Справедливостта на Джуди“, продуциран от Амазон.

Интересен е индивидуалният ѝ подход към всяко дело. Още се помни казуса, свързан с бялото кученце: ищецът твърди, че му е откраднато от ответницата, при която се намира то. Тя отрича. Тогава Шайндлин прави следния следствен експеримент: нарежда животното да бъде вкарано в зала и да бъде оставено само да избере при кого иска да отиде. Мъничето се затичва към господина и полудява от щастие.
И без наличие на преки доказателства, спонтанното поведение на домашния любимец е показателно кой казва истината.

В свое интервю за списание „The Hollywood Reporter“, посветено на финала на предаването, съдия Джудия посочва проблем №1 на американската правосъдна система, а именно: бавното правораздаване. Според нея решаването и на гражданските, и на наказателните дела отнема твърде много време.

За съжаление, констатацията на Шайндлин важи с пълна сила и за България. От скромния ми опит на съдебен заседател, мога да направя следната равносметка: участвал съм в три дела, две от които са отложени (едното от май за юни; другото от май за септември), а третото е закрито съдебно заседание. В такива заседания се определят възнагражденията на служебните защитници и т.н. За разлика от така наречените закрити съдебни заседания, в съдебните заседания при закрити врата се гледат дела, в които има конфиденциална информация. При всички останали заседания (открити съдебни заседания) всеки гражданин може да присъства в залата, независимо че не е страна по делото.

Защо у нас обаче делата биват отлагани? Обвиняемите и техните защитници са нередовно призовавани и имат право да поискат отлагане. За редовно призован се счита всеки, получил призовка минимум седем дни преди датата на заседанието.
Куриозно е, че заради забавянето от страна на призовкарите, делата се отлагат, понякога с месеци поради голямата натовареност на съдилищата.

За Съдебен заседател Мимо Гарсия

Мимо Гарсия е съдебен заседател при Софийски районен съд (2021-2025); режисьор на "Насалевци: Бедни срещу богати" (2015); водещ на различни онлайн формати; тв коментатор в предаването "Без задръжки с Наталия Кобилкина" (2017-2018); съосновател на платформата за подкрепа и помощ "Да говорим заедно".
Публикувано в Новини, Право, Представяне на дела с етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.

1 Response to Неотразимата съдия Джуди I Първите две дела на съдебен заседател Мимо Гарсия – отложени, третото е закрито

  1. Pingback: Ново в zasedatelmimo.bg: за съдия Джуди и първите ми (отложени) дела – Мимо Гарсия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *