Дело №2 на съдебен заседател Мимо Гарсия

Моля, преди да продължите да четете настоящата публикация, запознайте се как се представят дела в zasedatelmimo.bg.


Приятели, продължаваме с дело №2. Неговото разпределително заседание ще се проведе в сряда, 19-ти май 2021 година (що е разпределително заседание може да научите от прекрасната статия на съдия Лада Паунова: https://bit.ly/2RnJG0P).

Съдебен заседател Мимо Гарсия чете дело

В четвъртък, 13-ти май, се запознах с материалите по делото. Прокурорите са повдигнали обвинение по чл. 354а, ал.3, 2 от НК:

Който без надлежно разрешително придобие или държи наркотични вещества или техни аналози, се наказва:

2. за рискови наркотични вещества или техни аналози – с лишаване от свобода до пет години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

Чрез това дело искам да отбележа два факта, които вярвам ще Ви бъдат любопитни.

Първо, твърди се, че обвиняемият е заловен с амфетамин. Той дори признава в показанията си, обяснявайки, че „бИАлото“ (оригинален правопис) е за негово си лично ползване, сиреч заявява, че не е упражнявал ролята на дилър.
Лицето е изпратено на психиатрично и психологично изследване дали осъзнава постъпките си и дали може да носи съдебна отговорност. И ето тук нещо, което е съществено за делото: оказва се, че употребата на амфетамин не представлява психически недостатък по смисъла на НК и според специалистите той разбира действията си.

Второ, обвиняемият има предишни присъди – за кражба и грабеж. И това води до отегчаващи вината обстоятелства, описани в обвинителния акт. Обратното, ако човек има чисто минало да речем и т.н., пък се нарича смекчаващи вината обстоятелства.

Ще Ви държа в течение за делото.

За Съдебен заседател Мимо Гарсия

Мимо Гарсия е съдебен заседател при Софийски районен съд (2021-2025); режисьор на "Насалевци: Бедни срещу богати" (2015); водещ на различни онлайн формати; тв коментатор в предаването "Без задръжки с Наталия Кобилкина" (2017-2018); съосновател на платформата за подкрепа и помощ "Да говорим заедно".
Публикувано в Представяне на дела с етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.

1 Response to Дело №2 на съдебен заседател Мимо Гарсия

  1. Pingback: Второто мое дело е представено на zasedatelmimo.bg – Мимо Гарсия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *