Дело №1 на съдебен заседател Мимо Гарсия

Моля, преди да продължите да четете настоящата публикация, запознайте се как се представят дела в zasedatelmimo.bg.


Уважаеми приятели,
това е първата съществена публикация в уебсайта, посветен на дейността ми на съдебен заседател – https://zasedatelmimo.bg. Вълнувам се много. Дано четивото да Ви е интересно, но и полезно.

В понеделник, 17-ти май 2021 г., ще присъствам на първото заседание на първото дело в живота ми, по което съм разпределен за заседател.

Може би тук е редно да отговоря как се разпределят съдиите и заседателите.
Има специална система. В нея се задават предварително съдии, които имат възможност да поемат съответното дело, тоест не им е графикът запълнен на 100%. Впрочем има специални графи, в които се вижда съдиите в съответния състав колко са ангажирани – има съдии с например 25% заетост, такива с 50, 75 и т.н.
Самата система автоматично на произволен принцип избира съдия.

При заседателите е горе-долу същото. Пак се задават имена – Иванка, Марийка, Гошо, Пешо и системата избира. Като тук има една подробност – по закон съдебните заседатели може да бъдем свиквани за участие в заседания най-много 60 дни в рамките на една календарна година, освен ако разглеждането на конкретно дело продължи по-дълго (чл. 72 от Закона за съдебната власт).
Винаги се определят основни и резервни заседатели. Така, ако първите бъдат възпрепятствани, вторите могат да поемат щафетата.

Ето и какъв е протоколът от такъв избор:

Протокол за избран заседател Мимо-Гарсия Стоянов Груев

Да, имало е съмнения доколко системата е справедлива, дори е имало разследвания дали не може да бъде мамена (https://bit.ly/3fdkHoE), за да се нагодяват състави според нечие желание. Но и да се е случвало нещо такова, то със сигурност не е свързано с районните съдилища – там са дребните риби, сиреч ние, обикновените хора.

Допълнението „Уведомен“ до името на заседателя се дописва ръчно от деловодител след като е осъществена връзка с избрания заседател или по телефон, или по имейл. Разбира се, предпочитан канал за комуникация е телефонът, защото е най-близкото до реално общуване.

Когато се обадят на избран заседател (в Софийския районен съд за нас отговоря една невероятно любезна дама) го питат дали е свободен на еди-коя си дата от еди-колко си часа. Естествено, може заседателят да каже „да“, а след това форсмажорни обстоятелства да го възпрепятстват, но извън инцидентната евентуална ситуация е важно и отговорно да се помисли добре, преди да се даде отговор, защото Наказателно-процесуалният кодекс е повече от ясен по въпроса:

Чл. 258. (1) Делото се разглежда от един и същ състав на съда от започването до завършването на съдебното заседание.

(2) Когато някой член от състава на съда не може да продължи да участва в разглеждането на делото и се налага да бъде заменен, съдебното заседание започва отначало.

След като заседателят е казал „да“ е редно да отиде да се запознае с материалите по делото. За съжаление, малък процент заседатели го правят, защото трябва да се разкарват до съда два пъти (веднъж за материалите и втори път за самото заседание). Има и още една подробност – работодателите са задължени да освобождават от работа заседателите за участие в дело, но не и да им предоставят време да се запознаят с материалите по делото. Работата на съдилищата съвпада с обичайното работно време на гражданите – от 9:00 до 17:00. Прибягването до съда в обедната почивка също не е възможно, защото и съдилищата имат такава почивка. Да не говорим, че има и заседатели, които не изпитват угризения на съвестта, ако не знаят кого и за какво ще съдят. Когато чаках през октомври 2020 г. за изслушване в Столичния общински съвет, заседатели, кандидатстващи за преизбиране, ми се похвалиха (точно на място е думата; гордо-гордо обявиха!), че те или хвърлят бърз поглед на папката преди непосредственото започване на делото, или се уповават на мнението на съдията. Да, ама точно това е огромният проблем. Съдебните заседатели сме представители на гражданското общество, чиято цел е да подпомагат съдиите, но и да ги контролират. Ако някой повтаря като папагал позициите на друг, то как може да бъде обективен, камо ли пък служещ на народа си?! Ясно е, че заседателите трябва да се вслушват в съдията – той е капацитет, той е юрист, той знае, но и те също трябва да се стараят да са полезни в ролята си, а не да са зяпачи, клюкари, наблюдаващи човешката мъка.

Ето, какво трябва да прави всеки заседател. Давам личен пример. Щом научих, че ще бъда заседател на дело, насрочено за понеделник, 17-ти май, във вторник, 11-ти, отидох в сградата на съда. Намерих кое гише отговаря за конкретния състав, в който е попаднало делото. Легитимирах се кой съм и че съм заседател. Веднага вежливо ме упътиха към Адвокатската стая, където само след минута материалите по делото бяха пред мен.

Съдебен заседател Мимо Гарсия чете дело №1

Общо взето делото е по следния казус: мъж твърди, че е бил заплашен с убийство и ударен от бившето гадже на приятелката му, което продължавало да я ревнува. Мъжът също така допълва, че детето на приятелката му, чийто баща е бившето гадже, също се страхувало от татко си. Твърдяният случай евентуално се е разиграл през юни 2020 г. Близо година се е проточило следствието, защото са ангажирани голям брой свидетели, които е трябвало да бъдат разпитвани. А една от свидетелките пък не е желаела да се явява в полицията, та се е наложило да бъде доведена до управлението. Обвиняемият пък отрича престъплението по чл. 144, ал.3 от НК („Ако деецът се е заканил с убийство или деянието е извършено от лице по чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8, или е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е лишаване от свобода до шест години“), което прокуратурата поддържа като изразява мнение, че всъщност не е следил новият партньор на бившата му, за да го заплаши, а е искал да се види с дъщеря си.

„Общо взетото“, което Ви описах набързо, всъщност да чета и да си водя бележки ми отне час и половина. И няма как по-малко, ако искаш да си подготвен заседател. Тепърва вече в понеделник и нататък ще изслушваме, ще преценяваме кой прав, кой крив. Прокуратурата е внесла обвинителен акт, описателен до последния детайл, ала идва време адвокатът на обвиняемия да изкаже своите аргументи.
Най-важното е да бъдем заседателите безпристрастни. Да не се повлияваме от емоциите, които са човешко проявление, но в случая могат да навредят и то много.

Ще Ви информирам какво ще се случва нататък.

За Съдебен заседател Мимо Гарсия

Мимо Гарсия е съдебен заседател при Софийски районен съд (2021-2025); режисьор на "Насалевци: Бедни срещу богати" (2015); водещ на различни онлайн формати; тв коментатор в предаването "Без задръжки с Наталия Кобилкина" (2017-2018); съосновател на платформата за подкрепа и помощ "Да говорим заедно".
Публикувано в Представяне на дела с етикети , , , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.

1 Response to Дело №1 на съдебен заседател Мимо Гарсия

  1. Pingback: Първото мое дело вече е представено на zasedatelmimo.bg – Мимо Гарсия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *