За заседател Гарсия

През 2020 г. Мимо Гарсия се кандидатира за съдебен заседател. В мотивационното си писмо, адресирано до общинските съветници в Столичния общинския съвет, той пише:

Уважаеми госпожи и господа,
кандидатствам за длъжността „съдебен заседател“, защото правото е стълб на държавността, както и бранител на демокрацията!

Макар магистратурата да е от една от трите власти, масово обществото не познава функциите на съда и прокуратурата. Самият факт, че в България съществува заплаха „Ще се видим в съдебната зала“, доказва ниската правна култура и страха. Знаем, че това, което не знаем, ни плаши…

Третата власт също носи вина, че не е напълно открита, но и хората не са достатъчно активни да търсят източници на информация по тази тема. Аз непрекъснато изчитам закони, запознавам се с последните поправки в тях и се старая да съм в течение с дейността на Народното събрание, както и с постановяваните знакови решения на съставите.

(…)

Основната ми мотивация да стана съдебен заседател е, че се надявам да се превърна в радетел, защитник и будител на гражданската съвест. Чрез сайт ще запознавам българите с дейността ми на съдебен заседател, като се придържам, разбира се, към конфиденциалността по делата. Ще им разказвам по какъв път минава едно дело, как се организира то, какви са стратегиите на обвинение и защита, как процедира съдът и как да си защитят правата по съдебен ред. Естествено, ще отговарям и на въпроси.

Ще се радвам, когато евентуалният ми мандат изтече, и се обяви нов конкурс за съдебни заседатели, желаещите да са повече и да знаят колко отговорна работа се наемат да вършат (както е разписано и в „Наръчника на съдебния заседател“).

Отделно като съдебен заседател няма да бъда „спящ“ и незаинтересован. Ще следя процеса внимателно, ще се запознавам детайлно с материалите по делото, както и ще участвам дейно.

Съветниците допускат Гарсия до втората част от процедурата. Общото събрание на Софийски градски съд избира Мимо да стане съдебен заседател при Софийски районен съд. СРС е най-големият и натоварен съд в цялата страна.

Гарсия полага клетва на 5-ти април 2021 година. Мандатът му изтича през 2025.


МимоГарсия Стоянов Груев е роден на 16-ти февруари 1998 г. в град София. До 2019, по лична карта, първото му име е Димитър. Мимо никога не го е използвал и накрая решава окончателно да се „разделят“.

Преди да стане съдебен заседател, Мимо Гарсия има разностранна кариера. Участвал е в продължение на петилетка в театрални постановки. Водил е различни онлайн авторски формати – „За децата със Слава и Мимо“, „Поле за отговори“ (в ПЗО е засягал важни теми като домашното насилие; правата на жените; деградацията на поколенията, родени след 1999). Режисирал е игралният филм „Насалевци: Бедни срещу богати“. Бил е телевизионен коментатор в предаването на Наталия Кобилкина „Без задръжки“. Съосновател е на платформата за подкрепа и помощ „Да говорим заедно“. Автор на книги с поезия и проза.

Макар да избира да следва журналистика в Софийски университет „Свети Климент Охридски“, Мимо винаги е бил привлечен от правото. Неговата баба – Славка Лесидренска, е юрист, дългогодишен кадър на Българска търговско-промишлена палата.

Позицията на съдебен заседател дава възможност на Гарсия да се докосне и до правната материя.

Мимо Гарсия винаги е имал активна гражданска позиция. Той вярва, че за България няма друг път, освен този, водещ ни към ЕС и НАТО. Гарсия е критик на деспотичните режими на Анджей Дуда, Виктор Орбан и Владимир Путин.

Мимо подкрепя правото на аборт, застъпва се за еднополовите бракове (съюзи) и осиновяването на деца от хомосексуални.

Гарсия е против участието на квази-патриоти в управлението на страната. Мимо нарича конституционните съдии „най-скъпоплатената синекурна длъжност“ заради позорното им решение, угодно на политическата каста, във връзка с Истанбулската конвенция.

Гарсия е застъпник и за правата на ромите. Негова скъпа приятелка е актрисата от този етнос Наталия Цекова. Според Мимо барони и политици експлоатират малцинството, едновременно настройвайки обществото срещу тях и използвайки ги по избори.